19 Şubat 2015 Perşembe

Peri Bacaları

Yine beraberiz.Ülkemizde hangi yerde en çok uçan balon Vardır desem cevabınız tabi ki Peri Bacaları yani Kapadokya olacak.

Peri Bacaları Kapadokya Bölgesinde Bulunan Doğal yapılara Verilen isimdir. Peri Bacaları Kapadokya ÇEVRESİNDE Bulunan yanardağlardan püsküren lavların milyonlarca yıl Boyunca akarsuların ziyaretinde rüzgarın aşındırması Ile şekillenmişlerdir.

Yamaçlarından inen sel sularının Vadi Rüzgarın ettik, tüflerden OLUŞAN yapıyı aşındırmasıyla 'Peribacası' Adı Verilen ilginç Oluşumlar Ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayalarin çatlamasına Daha kolay ziyaretinde kopmasına neden olmuş, alt kısımlarda Bulunan ziyaretinde asinan malzemelerin derin bır sekılde oyulması Ile yamaç gerilemiş, böylece Üst kısımlarda Yer alan şapka Ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler Ortaya çıkmıştır. Daha çok Nevşehir-Avanos-Ürgüp civarında Bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli OLUP, tepe kısımlarında Bir kaya Bloğu için yoğun program. Gövde tüf, tüfit volkan külünden oluşmuş kayaçtan A.Ş.; şapka Kısmı imkb lahar ziyaretinde ignimbirit Gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı olusturan kaya Türü, gövdeyi olusturan kaya topluluğuna oranla Daha dayanıklıdır.

Bu peribacasının Oluşumu ve Click ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine Bağlı Olarak, Peri Bacaları uzun VEYA Kısa Ömürlü olmaktadir. Kapadokya Bölgesi'nde erozyonun olusturdugu Peribacası tipleri; şapkalı, konili, mantar biçimli, sütunlu sivri kayalardır ettik.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder