17 Şubat 2015 Salı

Pamukkale Travertenleri

Bugün Ülkemizin turistik merkezi Olan Pamukkale Travertenleri travertenlerine gideceğiz.Pamukkale Denizli'dedir.  Pamukkale'de çıkan Sıcak Su Kaynakları OLUŞAN Doğal kanal vasıtasıyla Bugünkü traverten yataklarına gelmektedir. Burada traverten katlarına dökülerek kayalarda çökelme Meydana Gelmesini sağlamaktadır.Kayalara dökülen 356 Dereceli sıcaklığındaki su Kalsiyum hidrokarbonat Olarak Bir hayli zengindir ettik. Havayla teması sonucunda karbondioksit karbonmonoksit bu travertenlerden ayrılarak Kalsiyum karbonat çökeltisi oluşmasına neden Olur ettik. Kalsiyum karbonat Doğal Olarak beyaz renkli OLUP zamanla sertleşerek kaya Gibi sert olma ktadır.  Traverten çok yönlü, Çeşitli nedenlere ortamlara baglı ettik, Kimyasal reaksiyon Sonucu çökelme Ile OLUŞAN Bir kayadır.Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar Geniş Bir bölgeyi etkilemiştir.

17. Sıcak Su Alanı için yoğun program Değişen Bu BÖLGEDE sıcaklıkları 35-100 ° C Arasında. Pamukkale termal kaynağı, bölge potential icinde yer alan Bir ünitedir. Kaynak, antik devirlerden beri kullanılmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan Sonra, 320 m. Uzunluğunda Bir kanal Ile traverten Başına gelmekte, 60-70 m.lik Kısmı çökelmenin Olduğu traverten katmanlarına dökülmekte buradan ziyaretinde Ortalama 240-300 m ettik. yol katetmektedir.

Katmanlı havuzcuklarda ettik katkat seddelerinde, çökelmekte Olan Kalsiyum karbonat, başlangıçta Yumuşak Bir jeli halindedir. Zaman icinde sertleşmekte "traverten" olmaktadir ettik. Ancak Ziyaretçiler Tarafindan katmanlar uzerinde Gezilmesi oynanması ettik, Henüz Yumuşak haldeki Kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına ziyaretinde çökelme dengesinin bozulmasına sebep olmaktadir.
Traverten Cardio ZAMANDA mermerle Birlikte KULLANILAN Bir yapı malzemesidir. Türkiye'nin Denizli, Bucak-Burdur, Mut-Mersin, Sivas Gibi Bir ​​çok Bölgesinde traverten Ocakları işletilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder