20 Şubat 2015 Cuma

Sümela Manastırı

Bugün imkb Sümela Manastırı'na gideceğiz
Sümela Manastırı'nın tarihçesi şöyledir;
Trabzon'un Değerli tarihi yerlerinden birisi Olan Sümela Manastırı dağın yamaçlarında Yapılmıştır. Bulunduğu yer Trabzon ilinin Maçka ilçesinin Altındere köyü Sınırları içersinde bulunur eski Yunanlılar Panagia Adını vermiştir.
Kilise MS 365-395 yıllarında Yapılmıştır. Anadolu'da Yapılan Kapadokya kiliseleri tarzinda düşünerek Yapılmıştır. Kilisenin yapıldıktan Sonra manastır Haline dönüştürülmesi Hakkında Bilgi bulunmamıştır. Rivayetlere Göre Sümela manastırı Ile Ilgili isa'nın öğrencilerden Olan Aziz Luka'ın Meryem'in bebek İsa'yı kollarında tuttuğu ikonun yeri Olarak Sümela'yı görmüşlerdir. Birbirinden habersiz keşifler deniz yolu Ile Birlikte Trabzon'a gelerek rüyalarını anlattıktan Sonra kiliseyi YAPMAYA başlamışlardır.
14. yüzyıllarda Türkmen akımları aldı Altında manastır karakol Olarak kullanılmıştır. Osmanlı devleti Döneminde dahi manastır Ile Ilgili Çalışmalar yapılmamıştır Olduğu Gibi Kaldı.
18 Nisan 1916'da Rus işgali sırasında Pontus Devleti kurmak hayallerini içersinde girmistir. Trabzon'un fethi Ile Birlikte Kültür Bakanlığı tarafınca kaderine terk edilerek oğlu zamanlar Bakımı Yapılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder